Hanna och Silvia i Juba, Sydsudan

En vecka har gått och vi ska snart lämna Sydsudan. Varje dag har inneburit nya upplevelser och spännande möten. Vi har spenderat tid i huvudstaden Juba och i Rumbek, en mindre ort på landsbygden.

Folket i Sydsudan är bland de fattigaste i världen, samtidigt är Juba en av de dyraste städerna man kan leva i. De höga priserna beror bland annat på bristerna i infrastrukturen, stängda handelspassager vid gränsen till Sudan och den låga produktiviteten. Dessutom förvärras sannolikt problemet, i alla fall i städerna, av att hjälporganisationer snedvrider marknaden.

På grund av för lite regn väntas det bli ett stort underskott på mat i Sydsudan nästa år. Skördarna beräknas bara täcka halva landets behov av mat, resten kommer sannolikt FN att få täcka. Av Sydsudans cirka 8 miljoner invånare beräknas 1.3 miljoner behöva hjälp från FN under 2012.

Landet står onekligen inför många utmaningar – bekämpa fattigdomen, bygga upp infrastrukturen, få igång jordbruket och få officiella strukturer på plats för att nämna några – men det finns också stor potential och en stark vilja hos det sydsudanesiska folket att bygga upp det nya landet. Alla vi har träffat under vår tid i Sydsudan uttrycker glädje över självständigheten och hopp inför landets framtid.

FN har en påtaglig närvaro i landet med cirka tjugo olika underorganisationer utspridda i Juba. Vi har träffat representanter för Development Program (UNDP), UN Women, World Food Program (WFP) och Office for Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA).

Från regeringen har vi pratat med vice informationsministern och chefen för en av avdelningarna på jordbruksdepartementet. Vi har även träffat de ansvariga på den japanska biståndsorganisationen, JICA, och på Urban Water Cooperation, som arbetar med regeringen för att förse Jubas invånare med rent vatten. Vi har även träffat representanter från den enda fackliga organisationen i Sydsudan.

Nu när Sydsudan har blivit självständigt är det många som vill återvända till sitt gamla hemland. Varje vecka anländer pråmar från Sudan fullastade med returnerande sydsudaneser. Ungefär 300 000 personer har återvänt sedan självständigheten den 9 juli 2011. Och många fler väntas.

Vi var på plats i hamnen när över 1 700 återvändare anlände på en överfull pråm, följd av ytterligare två, fullastade med alla deras tillhörigheter. På kajen väntade familj och vänner, för många var det första gången de såg sina nära och kära på många år.

Bland de många NGO:erna på plats har vi besökt Confident Children out of Conflict, ett center för flickor som har blivit sexuellt utnyttjade och lever på gatan.

Vi har fått åka med en FN-helikopter, bott i tält för 1 100 kronor per natt och spenderat timmar med att få ytterligare en stämpel på vårt redan utfärdade officiella fototillstånd.

Med dessa erfarenheter i bagaget kommer vi nu att återvända hem för att skriva och förmedla våra intryck av Sydsudan.

kontorsplats i malmö


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>