Julknytis

Två veckor kvar och vi på Studio M firade julen lite på låtsas och dukade upp med rökt lamm, rödkål och julöl. I ris á la maltan stoppades tonvis med mandlar så att vi alla skulle komma att kunna bli både omgifta och nygifta nästa år.

Recept på alkoholhaltig supergod dryck inför högtiden erbjuds av Matilda till den som vill vara pysslig och av Dany till den som vill vara mindre pysslig.

Äppelvinglögg
Till 1L vitt vin, eller egengjord äppelvin, krydda med:

1 kanelstång
1 pommeransskal (helt)
1-2 cm skalad fäsk ingefära
5 kardemummakapslar (lätt krossade i mortel)
2 dl socker

1. Gör en essens, dvs ta ca 2 dl av vinet och koka upp kryddorna (ej sockret). Låt stå under lock några timmar, eller över natten.
2. Tillsätt sockret till essensen och värm upp, rör så att sockret löser sig. Sila från kryddorna, blanda essensen med det resterande vinet. Voilá!

Likör, så här gör man:
5 liter hembränt i plastdunk. Lägg i ett körsbär. Vänta tio minuter. Klart!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>